Jaco Groenendijk heeft naar eigen zeggen ‘zijn eitje gevonden’ bij de firma Blokland. Hij is verknocht aan ‘zijn’ Mona Lisa, de grootste grond-zuigmachine in het wagenpark van het bedrijf.

Stond hij vroeger voornamelijk sleuven te zuigen, tegenwoordig wordt Jaco met zijn grond-zuigmachine Mona Lisa door heel het land op de meest uiteenlopende projecten ingezet. Van het vrijmaken van gasleidingen en grond tussen boomwortels wegzuigen tot grind zuigen van daken en de weg schoonmaken bij calamiteiten. Dat is ook meteen waarom Jaco zo enthousiast is over zijn werk. ,,Geen dag is hetzelfde en iedere klus is een uitdaging,” vertelt de Zeeuw. ,,Ik ben al elf jaar grond-zuigwagenmachinist en in die jaren is de techniek enorm gegroeid. Werkte ik in het begin nog met een enkele turbinewagen met een ‘Hollands armpje’ tegenwoordig zijn de wagens zo compleet en kunnen ze voor van alles ingezet worden. Ik geniet enorm van de techniek rondom de wagen.”

Breed inzetbaar
Die techniek heeft ervoor gezorgd dat de markt voor grondzuigen ook gegroeid is. Naast de industriële markt komt Jaco ook steeds vaker op particulier terrein. Onlangs stond hij nog op een locatie waar gasleidingen aangelegd moesten worden. Eén probleem, er stond een beschermde boom die behouden moest blijven. ,,Er was maar één mogelijkheid, namelijk de grond tussen de wortels wegzuigen. In twee uurtjes was de klus geklaard, zonder schade. Zo zorg je meteen voor een stukje natuurbehoud.” Projecten waar Jaco echt warm van wordt, zijn die van de Gasunie. ,,Hier zorg ik met de machine dat de schema’s vrijgemaakt worden. Omdat de leidingen kwetsbaar zijn, kan er niet gegraven worden. Grond wegzuigen is dan de enige optie.”

Veiligheid voorop
Door de veelzijdigheid van de grond-zuigmachine is lang nog niet iedereen bekend met de wagen. ,,Als ik ergens kom, vraag ik eerst of mensen weten wat deze machine kan en hoe het werkt. Weten ze dat niet, dat leg ik dat eerst uit. De wagen heeft een gewicht van 26 ton leeg. Volgeladen is de Mona Lisa goed voor zo’n 40 ton. Veiligheid gaat dan ook boven alles.”

Middenin het werk
Omdat Jaco van meerdere markten thuis is, waaronder leidingwerk en grondsanering, denkt hij graag mee met de werkzaamheden ter plekke. ,,Mooi voorbeeld is het renovatieproject in Vlissingen. Een oude wijk wordt voorzien van nieuwe leidingen. Maar goed, voordat je de oude leidingen verwijdert moeten de nieuwe aangesloten zijn. En die oude leidingen zijn veelal niet meer in de beste staat dus gaat er nog wel eens wat lek. Wij zuigen het water zo weg. Waar ze eerst 10 meter op een dag deden met schade en een klein graafmachinetje, doe ik 40 meter op één dag en zonder schade. Je past het project rondom de wagen aan. Ik zet de wagen in het werk neer en erom heen creëer je de werkzaamheden.”

Groot en efficiënt wagenpark
Naast de Mona Lisa bestaat het wagenpark van Blokland uit nog drie andere grond-zuigwagens, waaronder een dubbele en een driedubbele turbine. Het bedrijf investeert continu in haar wagen- en machinepark en beschikt dan ook over nieuwe en moderne technieken. De chauffeurs van de grond-zuigwagens zijn in het bezit van een diploma voor grond-zuigmachinist bij SIR, waar Blokland BV ook bij aangesloten is. De chauffeurs weten hoe zij vakkundig en veilig met de grond-zuigwagens en de grondstoffen om moeten gaan. Het bedrijf is een groot voorstander van grond-zuigwagens en verhuurt deze voor het wegzuigen van zand, water, grond, klei en/of grind. Dankzij de grond-zuigwagens kan er ook op de moeilijk bereikbare plaatsen tot een afstand van 100 meter van de grond-zuigwagen materiaal worden weggenomen. Deze techniek is zeer efficiënt en milieubewust.

Blokland in het kort
Blokland BV is een verhuurbedrijf voor de de Grond-, Weg- en Waterbouw. Het bedrijf vervult een groot aantal disciplines in de GWW-sector zoals de bouw van dijken, bruggen, kanalen, cultuurtechnisch grondwerk, baggerwerken, waterbouw en wegenbouw.